Vill du hyra ut i andrahand? Så funkar det

Om du vill testa att flytta ihop med din partner eller om du ska studera i en annan stad en period behöver du inte säga upp din lägenhet – istället kan du hyra ut den i andra hand. Så här funkar det.

Placeholder-bild

Du kanske vill testa hur det är att vara sambo, eller jobba utomlands i ett halvår och flytta tillbaka när du kommer hem igen? Det här är två exempel på godkända anledningar att hyra ut i andra hand. Tänk bara på att du måste ha fått godkänt av din hyresvärd först.

– Det finns en blankett på hemsidan som du fyller i och skickar in till oss, och när vi granskat och godkänt ansökan får du hyra ut, säger Peter Leskinen, förvaltningschef på Hässelby Hem.

Lägenheten är alltid ditt ansvar

Kom ihåg att det fortfarande är du som är ansvarig för lägenheten även när du hyr ut den. Det är alltså ditt ansvar att hyran kommer in i tid och att det inte förekommer några störningar eller brottslig verksamhet. Du får inte heller ta ut mer i hyra än vad du själv betalar, och om du gör det riskerar du både att bli av med ditt kontrakt och betala böter. Den här lagen skärptes under 2019 och enligt den kan ditt kontrakt sägas upp utan förvarning om du bryter mot reglerna.

– Om du hyr ut lägenheten möblerad får du ta ut upp till 15 procent extra på hyran, men inte mer än så. Det är relativt vanligt att hyra ut sin lägenhet, men du måste alltså ansöka om tillstånd hos oss först, säger Peter Leskinen.

Att hyra ut lägenheten i andra hand är ett bra sätt att behålla lägenheten även om du själv inte ska bo där under en tid, och processen att ansöka är inte krånglig. Om du har en giltig anledning är det sällan några problem att få det godkänt. Du kan läsa mer om hur du går tillväga här på hemsidan eller i appen.

Tips till dig som hyr ut i andrahand

  • Betala hyran själv och låt den som hyr lägenheten föra över pengarna till dig. Då vet du att hyran blir betald i tid.
  • Be din fastighetsägare att säga till om det kommer in klagomål på andrahandshyresgästen.
  • Fota och skriv ner vad som finns i lägenheten om du hyr ut den möblerad.

Läs mer under Mitt boende

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade

Till toppen