Tjejzonen stöttar och lyssnar

Att vara ung och tjej i dag är inte alltid lätt. Höga krav från skolan, utseendefixering på sociala medier, träningshets, ensamhet och oro. Alla har inte heller någon att prata med om sina problem. Det är här tjejzonen kommer in.

Placeholder-bild

Tjejzonen är en ideell förening som stöttar unga tjejer genom chattar och digitala möten
dit man kan vända sig för att få prata om sina tankar och känslor.

– Vårt arbete bygger på volontära krafter och vi har ungefär 200 aktiva volontärer som engagerar sig på sin fritid. Eftersom allt vi gör sker digitalt kan tjejer i hela Sverige höra av sig till oss, säger Lisbet Knudsen som är chef för stödverksamheten på Tjejzonen.

– Vi brukar säga att vi är en folkrörelse för lyssnandet, säger Eva Glückman, generalsekreterare på Tjejzonen.

Tjejzonens arbete cirkulerar främst runt deras chattar och Storasyster online. I Storasyster online matchas en ung tjej ihop med en äldre tjej för samtal en gång i veckan under ett år. Till chattarna är tjejer mellan 10 och 25 år välkomna att höra av sig för att få prata med en av Tjejzonens volontärer.

– Chattarna nås via vår hemsida och är öppna mellan klockan 20 och 22 varje kväll. Vi vet att det ofta är kvällstid man mår som sämst och känner sig ensam med sina tankar, säger Eva Glückman och fortsätter:

– I den Allmänna chatten kan du prata om allt som skaver i själen och i Ätstörningschatten handlar det om mående kopplat till mat, träning, vikt och kontrollbehov. Du möts alltid av en tjej som utbildats av oss och stödet är gratis. Vi har tystnadsplikt och ingen anmälningsplikt så tjejerna kan känna sig trygga att prata om det som tynger dem.

Det är just lyssnandet som är centralt för Tjejzonen. När någon berättar om en jobbig situation eller ett problem vill många intuitivt försöka lösa problemet. Men forskning visar att det kan vara som mest lindrande när någon bara lyssnar på vad du har att säga och bekräftar din upplevelse.

– Att lyssna kan verkligen vara en läkande kraft. Jag tycker generellt att vi är för dåliga på den här typen av samtal i samhället. Vi skulle må bra av att ha fler öppna samtal där vi inte stänger samtalet genom att direkt försöka hitta en lösning, säger Lisbet Knudsen.

– Det är jätteviktigt och något vi hör från de tjejer som hör av sig till oss. Många säger att de inte vill ha hjälp med sina problem utan bara ha någon som lyssnar, eller att de tycker det är skönt att någon annan i världen vet vad de tänker på. Den funktionen vill vi fylla med vår verksamhet, säger Eva Glückman.

– Vi brukar säga att vi är en folkrörelse för lyssnandet, säger Eva Glückman, generalsekreterare på Tjejzonen, här tillsammans med Lisbet Knudsen till höger.

TJEJZONEN

FÅ STÖD AV TJEJZONEN

Hos Tjejzonen kan du prata med en Storasyster som lyssnar på dig när du känner att du behöver det. Här hittar du mer information: tjejzonen.se/fa-stod/ Länk till annan webbplats.

BLI VOLONTÄR HOS TJEJZONEN

Här kan du som vill bli volontär hos Tjejzonen läsa mer om uppdraget och anmäla ditt intresse: tjejzonen.se/ bli-volontar/uppdrag-och-anmalan/ Länk till annan webbplats.

STÖD TILL DIG SOM ANHÖRIG

Att vara anhörig till någon som mår psykiskt dåligt eller har en ätstörning är svårt och påfrestande. Tjejzonen har därför en e-postadress dit du som förälder, syskon, kompis, partner eller liknande kan vända dig för frågor. Maila anhorigfragan@tjejzonen.se eller läs vanliga frågor och svar på tjejzonen.se/fa-stod/anhorigfragan Länk till annan webbplats.

SAMTAL FÖR UNGA KILLAR

För unga killar finns liknande forum dit killar kan höra av sig för samtal och stöd. Två exempel är underkevlaret.se Länk till annan webbplats. och killar.se Länk till annan webbplats.

Foto: Camilla Lindqvist

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade