”Du behöver aldrig betala för sanering av skadedjur”

Vägglöss, kackerlackor och råttor. Ingen vill ha skadedjur i sin bostad, men vad ska du göra om du får det? Och hur kan du förebygga ett skadedjursutbrott?

Placeholder-bild

För många är det en mardröm att få in skadedjur i sin lägenhet, och vissa skadedjur tar lång tid att bli av med.

– Det är framför allt vägglöss, råttor och kackerlackor som skapar problem i lägenhetshus, säger Peter Leskinen, förvaltningschef på Hässelby Hem.

Om du får in skadedjur i lägenheten ska du höra av dig till Anticimex direkt. Anticimex har ett samarbete med Hässelby Hem som innebär att det inte kostar något för dig som hyresgäst.

– Du behöver aldrig betala för sanering av skadedjur. Vi står alltid för kostnaden, oavsett vem som orsakat spridningen. Och det är jätteviktigt att du anmäler så fort du upptäcker skadedjuren, annars kan de spridas både i din egen lägenhet och till andras, säger Peter Leskinen.

Det är hyresgästens ansvar att rapportera skadedjur. Det står i hyreslagen. Om du inte anmäler och skadedjuren sprider sig i huset riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt, men det är sällan det går så långt. Det är svårt att skydda sig mot skadedjur, men det finns faktiskt vissa saker du själv kan göra för att förebygga att det händer.

– Kackerlackor och råttor dyker till exempel ofta upp för att leta mat så genom att städa och hålla rent vid soporna kommer du långt. Om du varit utomlands kan du tvätta kläderna i 60 grader eller lägga in dem i frysen en vecka för att undvika vägglöss, säger Peter Leskinen.

Fakta om vanliga skadedjur

Vägglöss – Om du varit ute och rest eller köpt hem begagnade möbler riskerar du att få hem vägglöss. Vägglöss är blodsugande och vissa är allergiska mot deras bett.

Kackerlackor – Kackerlackor sprider sig snabbt och tar med sig både sjukdomar och förstör mat. Om du tar med dig mat hem från utlandsresan eller inte håller rent under diskbänken kan kackerlackor dyka upp.

Råttor – Det är sällsynt med råttor inne i lägenheter men de kan dyka upp i gemensamma utrymmen som källare och miljöstationer. Råttor kan sprida sjukdomar, gnaga hål på avlopp och kablar vilket kan leda till strömavbrott, bränder och vattenläckor.

Läs mer på anticimex.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och anmäl alltid direkt till Anticimex så fort du misstänker skadedjur i lägenheten.

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2023 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade

Till toppen