På jobbet med fastighetsskötaren Sebastian Lemker

Följ med under en arbetsdag hos Hässelby Hems fastighetsskötare Sebastian Lemker och ta del av hans bästa tips för att hålla lägenheten varm i vinter.

Sebastian Lemker

Låsfix för att hålla värmen inne och obehöriga ute.

Första snön ligger som ett tunt täcke över lekplatsen på Persikogatan. Inne på HSB:s kontor öppnar Sebastian Lemker sin dator för att gå igenom nya ärenden från Hässelby Hems hyresgäster. Ett källarförråd behöver tömmas, låset till en port fixas, en blandare bytas och stopp i ett avlopp lösas. Bland annat.

- Jag skulle tro att vi genomför mellan 10 och 20 ärenden per fastighetsskötare och dag. Det mesta rör lägenheterna men vi har också hand om allmänna utrymmen som tvättstuga, trapphus och soprum, säger Sebastian Lemker.

Sebastian Lemker har arbetat som fastighetsskötare hos HSB i många år. I dag är han serviceledare för arbetsgruppen och har arbetat med Hässelby Hems fastigheter sedan årsskiftet.

- Dagarna flyger fram, jag trivs verkligen här. Det är trevligt och socialt att träffa kollegor och hyresgäster varje dag. Jag har alltid tyckt om att lösa problem och blir motiverad när jag märker att mitt arbete kan göra någon glad.

Sebastian Lemker tycker att det finns en förlegad bild av vad en fastighetsskötare gör i dag.

- Förr kallades vi för vaktmästare och kunde lite om mycket. I dag är vår yrkesroll mycket bredare, vi har stor fastighetskunskap och erbjuds många utbildningar och kurser av arbetsgivaren.

Han är stolt över sitt arbete och beskriver det lite som att jobba bakom kulisserna. När allt flyter på är det ett arbete som inte märks för hyresgästerna.

- Tyvärr är det svårt att vara överallt. Jag vill att allt ska fungera hela tiden, men det kan det inte alltid göra. Då får man påminna sig själv om att vi alla gör vårt bästa och att det är vi tillsammans som gör det bra.

Pausen på kontoret är över och Sebastian Lemker åker mot porten med det trasiga låset. Hela cylindern behöver bytas ut och Sebastian Lemker jobbar vant med verktygen. På vägen mot nästa stopp, i ett av miljörummen, stannar han upp och kastar ut sand på den isiga marken.

- Det spelar ingen roll om jag sandade tidigt i morse, med det här snövädret behöver vi fylla på hela tiden. Här får du som hyresgäst gärna hjälpa till. Var du nära att halka kan du ta lite sand ur sandlådan och strö ut så att nästa person slipper halka. Jag tror mycket på det, solidaritet. Att vi alla måste hjälpas åt.

Under höst och vinter gäller många ärenden värme i lägenheterna. Temperaturen inomhus ska ligga på ungefär 20 grader men beroende på utomhustemperaturen kan det upplevas kallare.

- När det är 5–10 plusgrader ute kan det kännas lite rått trots att det är 20 grader inne. Då brukar jag tipsa om att tända många värmeljus eftersom det tar bort den fuktiga känslan.

Sebastian Lemker tipsar också om att placera ut fler mattor hemma och berättar att det är viktigt att se över möbleringen för att elementen ska fungera optimalt.

- För att värmen från elementet ska ha en chans att spridas får det inte stå en soffa eller annan möbel framför det. Låt inte heller gardiner täcka elementet och termostaten. Ställ möblerna så långt från elementet som möjligt, gärna en halv meter.

HSB Stockholm och Fastighetsägarna är anlitade av Hässelby Hem för att sköta fastighetsskötseln. Peab har hand om skötseln av utemiljön.

Sebastian Lemker

Visste du att våra fastighetsskötare är utbildade inom hjärt- och lungräddning?