Goda grannar är viktigare än du tror

Visste du att du kan bli lyckligare av att prata med din granne än ett lönelyft på fyrtio tusen kronor?

Placeholder-bild

Det visar psykologen Katarina Blom i sin bok Tillsammans-effekten som handlar om hur vi påverkas av sociala relationer. Hon menar att en bra relation till din granne faktiskt kan vara bra för din hälsa och göra att du lever längre.

– I dag vet vi att människor som har goda sociala relationer i sina liv, till familj, till vänner eller som befinner sig i andra sociala sammanhang mår bättre, faktiskt både fysiskt och mentalt. Goda relationer gör att vi känner oss lyckligare, vi lever längre och de kan till och med fungera som en krockkudde vid stark stress, sa Katarina Blom i samband med att hon släppte sin bok tidigare i år.

Ofta lyfts träning, kost och andra fysiska livsstilsval som exempel på de viktigaste faktorerna för vårt välmående, men våra relationer med andra människor är alltså viktigare än vi tror. Det gäller både djupa relationer, som till en partner, familj och vänner – och våra mer ytliga relationer, som till kollegor eller en granne. Du behöver inte bli bästa kompis med din granne, men något så enkelt som att prata med grannen då och då kan göra dig mer tillfreds med livet.

Så beter sig en god granne

Det här förutsätter såklart att du har positiva relationer med dina grannar, och hur ska du då bete dig för att vara en god granne? Under pandemin var det många grannar som kom varandra närmare, genom att hjälpas åt med att handla och andra ärenden, men måste du hjälpa dina grannar att handla för att vara en bra granne?

De flesta undersökningar som gjorts visar att det framför allt handlar om att ta hänsyn och kommunicera med varandra. Ska du renovera eller ha en fest? Säg till i förväg och försök att inte vara alltför högljudd tidigt på morgonen och sent på kvällen. Var också accepterande om någon annan stör vid enstaka tillfällen.

Sist men inte minst ska du självklart vara trevlig för att uppfattas som en god granne – bara att hälsa i trappen kommer du långt med! Och det kan alltså till och med göra dig lyckligare…

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade

Till toppen