Jämnare temperatur med smarta sensorer

Systemet med rumsgivare har gett en jämnare inomhustemperatur för Hässelby Hems hyresgäster och minskat antalet felanmälningar.

Placeholder-bild

För några år sedan började Hässelby Hem att installera så kallade rumsgivare i sina fastigheter, och nu är installationen i princip helt klar. Genom en sensor i lägenheten känner rumsgivarna av temperaturen och justerar uppvärmningen så att den håller sig på en bra nivå och inte slösar energi i onödan.

– Målet är att alla lägenheter ska ha en medeltemperatur på 20 grader och om det blir lägre än så höjer systemet det automatiskt. Inomhustemperaturen har blivit både bättre och jämnare, säger Mats Ottran som är projektledare på Hässelby Hem.

Tidigare kunde fastighetsförvaltaren bara gå på temperaturen utomhus när värmen reglerades, och det var sällan helt tillförlitligt. Med sensorerna ser man hur varmt eller kallt det är i varje enskild lägenhet i realtid.

– Rumsgivarna ger en bra överblick och det blir lättare att se om det behövs åtgärder i en viss lägenhet. Det kan vara att fixa ett kallras, sätta in större element eller tilläggsisolera väggar, säger Mats Ottran.

– Vi har också sett att felanmälningarna om temperaturen har minskat efter att vi installerat rumsgivarna. Det känns som ett bra kvitto på att boendekvaliteten blivit bättre för hyresgästerna.

De så kallade rumsgivarna har nu installerats i alla Hässelby Hems fastigheter. De gör det lättare att hålla en jämn inomhustemperatur i alla lägenheter.

Källa: Mats Ottran
Foto: Camilla Lindqvist

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade