Hässelbyskola lyfter mänskliga rättigheter

Rätten till opartisk rättegång. Det är en mänsklig rättighet som vi i Sverige nästan tar för given, men som i andra delar av världen inte alls är lika självklar. Rätten till opartisk rättegång har också varit temat för ett projekt som Hässelbygårdsskolan jobbat med under året, nämligen Raoul Wallenberg Academys ”kubprogram”.

Placeholder-bild

– Vi startade kubprogrammet för att göra det lättare för skolor att prata om mänskliga rättigheter med eleverna. För oss är det viktigt att minnet av Raoul Wallenberg och hans kamp för mänskliga rättigheter lever vidare, men eftersom vi har det rätt bra här i Sverige kan orättvisorna kännas väldigt långt bort. Kuberna blir ett konkret sätt för unga att få upp ögonen för vad mänskliga rättigheter är, berättar Zandra Bergman på Raoul Wallenberg Academy.

Hässelby Hem har sedan 2015 stöttat Raoul Wallenberg Academys arbete och sett till att projekt som kubprogrammet går att genomföra. Hässelbygårdsskolan har varit med i kubprogrammet flera gånger och har till exempel fördjupat sig i ”rätten till en omvärld” och ”rätten att äga egendom” under tidigare år.

När en skola är med i kubprogrammet blir de först tilldelade en av FN:s trettio mänskliga rättigheter som de ska jobba med under året. Sedan får de en stor svart kub i stål utskickad till sig. Den är tre meter hög och tre meter bred, och i den här kuben får eleverna fritt välja hur de ska gestalta den rättighet de fått.

– Det är alltid väldigt spännande att se hur kuberna ser ut. De kan fyllas med musik, illustrationer och något år hade en skola ställt in ett helt träd i kuben, säger Zandra Bergman.

Varför är det viktigt att barn och unga får lära sig mer om mänskliga rättigheter?

– För att våga säga ifrån när du ser orättvisor måste du veta vilka rättigheter du och andra har. Vi vill att fler unga ska våga visa samma civilkurage som Raoul Wallenberg gjorde, och då behöver de kunskap för att kunna agera, säger Zandra Bergman.

Vem var Raoul Wallenberg?

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat och affärsman som under andra världskriget hjälpte tiotusentals judar att fly från Ungern som då styrdes av nazisterna. På grund av detta blev han till slut fängslad, och än i dag vet vi inte riktigt vad som hände Raoul Wallenberg efter att han försvann. Minnet av honom och hans civilkurage lever dock vidare genom bland annat Raoul Wallenberg Academy och projekt som kubprogrammet.

Tidigare år, när det inte varit pandemi, har kuberna presenterats vid ett evenemang i Kungsträdgården. Till höger är Hässelbygårdsskolans kub.

Källa: Mitt kvarter nr 3, 2021
Foto: RWA

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade