Konsten finns överallt i Hässelby

– Det blir en så vacker kontrast mellan den ruggiga stenytan på utsidan och den glansiga insidan, säger Torbjörn Forsell och för handen över skulpturen Rådrum som står i trädgården framför Hesselby slott.

Placeholder-bild

Torbjörn Forsell är vår konstguide för dagen och han har stenkoll på den offentliga konsten i både Hässelby och Vällingby. Han var själv chef på Hesselby slott i tjugo år och anordnade då många utställningar och evenemang. Men framför allt har han skrivit boken Rundvandring till Konst och Konstnärer i Hässelby och Vällingby där du med hjälp av kartor och beskrivningar kan lära dig mer om konsten i området och sätta ihop din egen konstrunda.

– Tanken med boken är att du ska ta med sig den på en promenad och upptäcka all fantastisk offentlig konst som finns. Det finns så mycket fint att ta del av som många missar eller inte reflekterar över, säger han.

Skulpturen Rådrum var Torbjörn Forsell själv med och invigde när den restes 1986, och kanske har du själv sett den om du kört förbi slottet? Fem ståtliga stenpelare som skjuter upp i luften och tillsammans bildar en cirkel som för tankarna till runstenar och stensättningar. På en av stenarna sitter även en lång böjd pinne – en detalj som sticker ut.

– Jag tror att konstnären ville bryta av högtidligheten genom att inkludera den. Och att bjuda in fåglarna att sätta sig där, berättar han.

Var Torbjörn Forsells stora konstintresse kommer från vet han inte riktigt, det har alltid funnits där. När det var årliga utställningar på Hesselby slott köpte han varje år ett verk – vilket blev lite av ett problem när han senare flyttade till en mindre lägenhet.

– Som tur är har jag både barn och barnbarn som kunde ta över många av dem, säger han.

Nu har vi tagit oss från slottet och till Hässelby torg där en av Torbjörn Forsells personliga favoriter finns: bronsskulpturen Resenärer av Thomas Qvarsebo.

– Jag älskar den här skulpturen. Den är tillgänglig och har en så tydlig koppling till platsen. Här får Hässelbys resenärer varje dag möta Qvarsebos ”resenärer”, säger han.

/Om boken

Rundvandring till konst och Konstnärer i Hässelby och Vällingby finns att köpa på Hässelby museum. Mer info finns på hembygd.se/hasselby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade