Nya utemiljöer höjer Smedshagen

Just nu är det mycket på gång i Smedshagen. Lampor och armaturer byts ut i hela området, träd och berghällar får belysning, färgglada blommor lyser upp husväggar och alla gårdar får sig en rejäl uppfräschning.

Placeholder-bild

– Syftet är att lyfta de gemensamma miljöerna, för att det ska bli mer användbart och tryggt för de som bor där. Vi gör området trevligare, bland annat genom bättre belysning.
Just nu jobbar vi också med gårdarna för att göra dem finare, berättar Jens Jenslin, projektledare för omvandlingen.

Att det är just Smedshagen som görs om beror på att Hässelby Hem har ett samarbete med Boverket för att höja trivseln och tryggheten i området.
Projektet ska slutrapporteras i augusti och det är även då som allt ska vara klart. Vissa delar av projektet är redan klara, medan andra håller på att slutföras. Arbetet med gårdarna är till exempel i full gång och det är företaget Lövhagen mark och trädgård som styr över detta.

– Vi har ett par gårdar kvar nu, och i slutet av sommaren kommer vi att plantera ut växter i rabatterna överallt. Det blir en blandning av buskar och färgglada blommor, säger Mattias Persson Suorra, chefsträdgårdsmästare på Lövhagen mark och trädgård.

Gårdar tar form. Roberto Gomez, snickare; Mattias Persson Suorra, chefsträdgårdsmästare; Torbjörn Simonsen, snickare.

En annan del av projektet har gått ut på att höja ljuskvaliteten i området, och till det har man tagit hjälp av landskapsarkitekten Marianne Lind.
Hon har dels sett över hur belysningen kan göras både trevligare och tryggare, och arbetet har redan kommit en bit på vägen.
Alla lyktor och armaturer är bytta till LED-lampor som både är energisnåla och ger ett trevligare ljus, och även träden i området har belysts.

Marianne Lind har också samarbetat med elever i Smedshagsskolan och skapat ljusprojektioner som ska pryda några av fasaderna.
Temat för projektionerna är blommor och kommer sig av Smedshagens historia som handelsträdgård i början av 1900-talet.
I en workshop tillsammans med barnen och bildläraren Linda Bruhn tog Marianne Lind fram konstellationerna som ska pryda området.

– Det var en rolig workshop och barnen var både ambitiösa och duktiga. Vi använde silkespapper och på bara två timmar hade vi hur många silkesblommor som helst att jobba med.
De syns så klart bäst när det är mörkt ute. Nu på sommaren har vi ju inte lika många timmar på dygnet då de syns ordentligt, men i höst och vinter kommer det att bli riktigt fint, berättar Marianne Lind.

Blommor i silkespapper från eleverna på Smedshagsskolan. Foto: Marianne Lind

Källa: Mitt kvarter nr 2, 2020
Foto: Camilla Lindqvist

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade