Engagemang och kultur som lyfter skolan

På Smedshagsskolan i Hässelby har det hänt mycket de senaste åren. Ett unikt samarbete med Unga på Operan och Läxhjälpen har gjort ett starkt avtryck på resultaten. Läs intervju med tidigare rektor Lolitha Nilsson.

Placeholder-bild

Tack vare den här satsningen kommer barnen i området iväg till operan och blir berikade på så många olika sätt. Foto: Markus Gårder, Operan

”Tjenare Lolitha, hur är läget?!”

”Hej rektorn!”

”Lolitha, var ska jag lämna det här pappret?”

Att bli visad runt på Smedshagsskolan av Lolitha Nilsson innebär att vara i händelsernas centrum. Överallt kommer elever fram, skakar hennes hand och ler stort. Alla vet vem hon är och är stolta över att visa det.

När hon tackade ja till rektorstjänsten för fem år sedan såg det annorlunda ut. Då kom hon till en skola med ett något skamfilat rykte.

– Det var en del stök när jag började, med skadegörelse på skolgården. Det har blivit mycket bättre sedan dess, säger Lolitha Nilsson med ett självsäkert leende.

Hon har rätt. Under de senaste fem åren har skolans rykte gradvis förbättrats. En förklaring till detta, menar hon, är hennes positiva relation till elever och föräldrar i området, något som kommer naturligt då hon både bor och rör sig i Hässelby.

Genom sitt engagemang i området har hon bland annat inlett ett samarbete med Åkermyntan centrum som har lett till att barnen har fått en ungdomsgård och inte enbart har biblioteket att hänga på efter skolan. Ytterligare ett samarbete som har betytt mycket är det med Hässelby Hem och den koncernen som de ingår i.

– För fyra år sedan fick jag ett telefonsamtal från Kungliga Operan. De berättade att vi hade blivit utvalda för ett speciellt kulturprojekt med stöd från Wallenius Lines som ingår i samma koncern som Hässelby Hem. Jag trodde först att det var ett skämt, jag hade aldrig hört talas om något liknande, säger hon.

Lolitha Nilsson, tidigare rektor på Smedshagsskolan i Hässelby, som berättar om det fantastiska kultursamarbetet med Unga på Operan. Foto: David Magnusson

I ett första skede bidrog pengarna till att Smedshagsskolan kunde ha pedagoger på plats under ett helt läsår för ett projekt om FN:s barnkonvention.

– Det hände så mycket på skolan att det var helt fantastiskt. Det första projektet ledde till ett nytt.

– Tack vare den här satsningen kommer barnen i området iväg till operan och blir berikade på så många olika sätt. Förutom att se föreställningar lär de sig om ljussättning, dekor och scenarbete. Elever som inte har så lätt att visa sina kunskaper i tal och skrift får chansen att göra det genom redovisningar kring teckningar, skulpturer, dockteatrar och genom att guida sina familjer på operan.

Foto: Stiftelsen Läxhjälpen

Tack vare Hässelby Hem har skolan även kunnat anlita Stiftelsen Läxhjälpen som är på skolan två eftermiddagar i veckan. Elever i årskurs 8 och 9 har då möjlighet att sitta kvar och få stöd med skolarbetet fram till 19.30 på kvällen.

– Den härliga andan på skolan har vi också lärarna att tacka för. De har stora hjärtan och viljan som krävs för att lotsa eleverna till att nå målen. Även om det kan vara mycket jobb så får man så oerhört mycket tillbaka.


logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2022 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade

Till toppen