Bilpool

Behöver du bara bil ibland? De allra flesta som har haft bil i innerstan vet att det varken är särskilt smidigt eller billigt. Men det finns alternativ till bilägande så att du får tillgång till bil utan att behöva äga den.

När fler människor delar på en bil utnyttjas existerande resurser mer effektivt, stadsmiljön blir hälsosammare – och det blir smidigare för dig som privatperson. Genom att hyra istället för att äga bil gör du alltså både klimatet och din plånbok en tjänst.

– Du får helt enkelt tillgång till bil, utan att behöva äga den med allt vad det innebär. Det är lite som Spotify där du har all musik i en app istället för hyllor fulla av skivor hemma, säger Anna Eriksson från bildelningstjänsten M.

Bildelning är inte riktigt samma sak som att hyra en bil på bensinstationen. Digitalisering och ny teknik har gjort det möjligt att göra processen enklare, och det går ofta till så att du bokar en bil i en app för att sedan hämta upp den genom att låsa upp bilen med mobilen. Du behöver alltså varken kort, koder eller nycklar.

– På M har vi över 250 stationer runtom i Stockholm så att du alltid ska ha nära till en bil. Du hämtar och lämnar bilen på samma station och slipper att leta parkering. Det ska vara smidigare, enklare och billigare att bildela istället för att äga, säger Anna Eriksson.

Att bildelning är ett bättre klimatval blir särskilt tydligt i städerna där urbaniseringen påskyndar bristen på parkeringsplatser, skapar trängsel och ökar utsläppen.

– Stadsplanerare räknar med att en bil tar upp cirka 25 kvadratmeter. En bil från M ersätter 8 privatägda bilar, och det säger ju sig självt att det går att göra något bättre med de resterande kvadratmeterna, säger Anna Eriksson.

Ladda ner erbjudande från M Pdf, 310.9 kB, öppnas i nytt fönster.

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2022 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade

Till toppen