Så sparar du på elen – och kostnaderna – i vinter

Det senaste året har elpriset gått upp markant, och i vinter spås priset bli ännu högre. Det finns mycket du kan göra hemma för att hålla ner elförbrukningen, och i förlängningen din elräkning. Malin Lindstaf jobbar på energirådgivningen på Miljöförvaltningen i Stockholm och vet allt om energibovarna i din lägenhet.

Placeholder-bild

Som hyresgäst har du kontroll över din hushållsel, medan värme och vatten oftast ingår i hyran. Hushållsel är all el som du själv använder, som kyl och frys, lampor, tv och spis. Här finns det kronor att spara genom att dra ner på elförbrukningen.

– Du kan göra många mindre åtgärder som sparar el, och ju dyrare elen blir desto större effekt får även små förändringar på elräkningen, säger Malin Lindstaf. Hon berättar att det som drar mest el i en lägenhet ofta är kyl och frys, så att frosta av och damma baksidan en gång om året är viktigt.

– Kylen behöver jobba mycket hårdare om den inte är ren och avfrostad och då drar den också mer el. Det kan öka energianvändningen med 25 procent om du inte frostar av och dammar ordentligt.

Men det finns också mindre åtgärder som kan göra stor skillnad i längden.

– Det är mycket värt att byta ut gamla glödlampor mot LED-lampor. Har du en gammal glödlampa som är tänd fem timmar om dagen i ett år kan den dra totalt 115 kWh. Med elpriset från förra året blir det ungefär 170 kronor på ett år, och årets pris kan vara det dubbla. Har du tio gamla glödlampor blir det över 3 000 kronor om året med ett elpris på 3 kronor per kWh.

Malin Lindstaf tycker att vi generellt behöver bli bättre på att hushålla med elen, även när elpriserna ligger på en lägre nivå.

– Vi har blivit vana vid att kunna slösa med el eftersom den har varit så billig, men oavsett om du bor i villa eller lägenhet är det bra att fundera över hur mycket energi du gör av med. Alla har en energitjuv de kan göra något åt, och att bli medveten om sin användning och hushålla med det man har är alltid bra.


Enkla sätt att dra ner på energianvändningen

  • Stäng av elektronik som annars står på standby.
  • Ha rätt temperatur i kyl (4 grader) och frys (–18 grader).
  • Frosta av frysen och damma av baksidan en gång om året.
  • Tina fryst mat i kylen.
  • Använd alltid lock när du värmer något på spisen.
  • Använd vattenkokare om du inte har induktionspis.
  • Byt ut gamla glödlampor mot LED-lampor.
  • Släck lamporna i rum där du inte är.
  • Kör alltid fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ha dörrar till kyl och frys öppna så kort stund som möjligt.
logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade