Så funkar det om du blir störd av grannen

Skällande hundar, högljudda gårdsfester och nattliga långduschar. När du bor i lägenhet märker du ibland av dina grannar mer än du önskar, men när blir störningen för stor? Och vad händer om Störningsjouren knackar på dörren?

Placeholder-bild

– Alla har olika uppfattningar om vad som är störande, men jag tycker att du kommer långt med sunt förnuft. Ett skrikande barn är svårt att göra något åt, men hög musik sent på natten är såklart aldrig okej, säger Peter Leskinen, förvaltningschef på Hässelby Hem.

Att höra sina grannar är ofrånkomligt när du bor i ett lägenhetshus, men du ska inte behöva stå ut med vad som helst. Det är reglerat i hyreslagen. Där står det att du inte får störa dina grannar på ett sätt som kan vara skadligt för hälsan eller som försämrar bostadsmiljön. Om du bryter mot detta och störningen blir konstaterad av Störningsjouren får du en varning, och om du efter varningen fortsätter med störningarna riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt. Alla vinner helt enkelt på att man tar hänsyn till varandra.

Visste du att det är den som orsakat störningen som får betala när Störningsjouren rycker ut?


Vad ska jag göra om jag blir störd av min granne?
– Det bästa är om du själv ringer på hos grannen när du blir störd, men om du inte vill göra det kan du ringa Störningsjouren, berättar Peter Leskinen.

Störningsjouren är ett företag som hanterar störningar i fastigheter. Om du ringer dem åker de ut, kontaktar den som stör och försöker åtgärda störningen om det går. Och det är inte den som ringer som får betala, utan den som har orsakat störningen.

– Oftast handlar det om en högljudd fest, och när vi är på plats gör vi en bedömning om det kan räknas som en konstaterad störning eller inte, säger Paul Head, vd på Störningsjouren.

Hur gör ni era bedömningar?
– Först och främst lyssnar vi utanför huset, och om det går att höra musiken utifrån är det en konstaterad störning. Om det inte går att höra något utifrån går vi in i trapphuset och lyssnar, och om musiken hörs i trapphuset är det också en konstaterad störning. Men ibland kan det vara en störning som bara hörs inifrån lägenheten och då ringer vi på hos den som ringt oss och ber om att få lyssna inne i lägenheten, säger Paul Head som också berättar att deras väktare går utbildningar två gånger om året för att hålla sig uppdaterade om vilka regler som gäller.

– Eftersom alla uppfattar störningar på olika sätt är det viktigt att våra rapporter är ordentligt gjorda och sakliga.

När Störningsjouren har gjort sin bedömning skickar de en rapport till Hässelby Hem om störningen. Om det har skett en konstaterad störning blir den som är ansvarig för störningen debiterad för utryckningen.


Kontakta Störningsjouren om du blir störd av dina grannar: 08-568 214 00


logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2023 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade

Till toppen