Problemlösarna – hjälper dig med stort och smått

I den nu ganska höstliga parken mellan husen i Smedshagen har äpplena precis börjat falla ner från träden. Här träffar vi Walter. Han har jobbat som fastighetsskötare sedan 1997, och här i Smedshagen har han varit i tre år.

Placeholder-bild

– Jag älskar att träffa nya människor, och många av de boende vill hjälpa till så att vi kan hålla det fint i området. Vi har en bra relation, säger han.

Vi träffar också Mikael som är fastighetsskötare i Hässelby Strand och Hässelby Gård. “Är det modellfotografering på gång?” ropas det skämtsamt från en balkong när vi tar några bilder. Mikael svarar glatt “Javisst!” och han håller med Walter om att kontakten med hyresgästerna är något han uppskattar.

Mikael är Fastighetsskötare i Hässelby Gård och Hässelby Strand.

– Att träffa nya människor är en av sakerna jag verkligen gillar med mitt jobb, berättar han.

Om toastolen i ditt badrum går sönder, om torktumlaren i tvättstugan inte startar eller om lampan i ditt trapphus är trasig är det Mikael, Walter och deras kollegor som tar emot din felanmälan. Båda två gillar att fixa och reparera saker, och det är precis det som är deras jobb.

– Det var någon som frågade mig om vi verkligen fixar med allt i husen, och lite så är det. Vi har inte hand om sådant som tapetsering, målning och golvläggning i lägenheterna, och vi gör inte heller el-och vvs-installationer. Men annars fixar vi det mesta, säger Mikael.

– En vanlig dag börjar med att gå igenom felanmälningarna som kommit in. Sedan bokar vi in en tid för att fixa felet. Ibland kan vi lösa det över telefon, säger Walter.

Som fastighetsskötare tar de hand om felanmälningar, men de ser även till att gemensamma ytor, som trapphus, tvättstugor och källare, ser bra ut. En återkommande utmaning är miljöstugorna.

– Det står tydligt vad som får, och inte får, slängas men vissa struntar i det. Det kan vara allt från soffor till målarburkar och bildäck. Antingen får vi fixa det själva, vilket tar tid från annat, eller så måste vi ringa in någon utomstående som forslar bort det, och det blir dyrt i slutändan, säger Mikael.

– Det händer också att folk ställer ut garderober och liknande i trapphusen, och det är en brandrisk. För någon vecka sedan stod det tre kundvagnar på ett våningsplan, och då blir det jättesvårt för brand- eller ambulanspersonal att ta sig fram, säger Walter.

Både Mikael och Walter säger att de allra flesta tar jättebra hand om området, men att de önskar att alla skulle göra det. Det är hyresgästerna som vinner mest på det eftersom det är de som bor här. Men även om de ibland behöver ta tag i felsorterade sopor och möbler i trapphus, trivs de båda väldigt bra med sina jobb.

– Efter 23 år som fastighetsskötare tycker jag fortfarande att det är roligt att gå till jobbet på morgonen! säger Walter.


Fakta:
Fastighetsskötseln i Hässelby Hems hus sköts av HSB och av Fastighetsägarna. HSB ansvarar för lägenheterna i Hässelby Gård och Hässelby Strand, medan Fastighetsägarna ansvarar för lägenheterna i Smedshagen.


Källa: Mitt kvarter 3, 2020
Foto: Camilla Lindqvist

logotyp

Dataskyddspolicy

Copyright 2022 Hässelby Hem AB
alla rättigheter reserverade

Till toppen